BodySmart_logo

Proteinpulver – Ja eller Nej

Del artikel:

Det bør ikke længere komme bag på dig, at dit samlede proteinindtag spiller en stor rolle i forhold til muskelopbygningen samt andre faktorer. Derfor bør du prioritere at indtage en tilstrækkelig mængde proteiner på en daglig basis.

Proteinpulver er, som navnet antyder, protein i pulverform. Der findes forskellige typer af pulver, hvor den mest anvendte er valleprotein – en proteinvariant, der udvindes af komælk.

Det er vigtigt at påpege, at der er intet særligt ved proteinpulver i forhold til den protein, man får gennem kosten. Man bør faktisk sørge for, at størstedelen af ens proteinindtag kommer gennem rigtig mad.

Men det betyder ikke, at proteinpulver ikke har en plads i kosten. Det betyder, at det skal bruges i den rigtige kontekst.

Har du brug for proteinpulver?

For at svare på det spørgsmål, er vi først nødt til at tage udgangspunkt i dit samlede, daglige proteinindtag.

Har du konsekvent svært ved at ramme et optimalt proteinindtag gennem kosten, bør du overveje at supplere med proteinpulver.

Ofte vil proteinpulver være en billigere, hurtigere og nemmere løsning end ‘rigtig’ mad. Har du en travl hverdag, hvor det ikke altid er muligt at indtage en passende mængde proteiner til hvert måltid, eller har du bare svært ved at spise nok protein, kan proteinpulver give rigtig god mening.

Men hvis du umiddelbart ikke har problemer med at spise proteinholdige fødevarer på en daglig basis, så har du sandsynligvis ikke brug for at investere i proteinpulver, da du allerede får dækket proteinbehovet gennem din normale kost.

Hvilken slags skal du købe?

Der er særligt to slags, som er populære: det hurtigt optagelige valleprotein og det langsomt optagelige kasein.

Valleprotein bruges især i forbindelse med træning, da kroppen absorberer denne form for protein hurtigere end andre typer. Valleproteinet er derfor teoretisk set den bedste proteinkilde til hurtigt at forsyne musklerne med næring efter træningen.

Kasein bruges derimod normalt før sengetid eller et tidspunkt på dagen, hvor der går lang tid, før man spiser noget igen. Da kasein absorberes langsomt, vil det dermed have en længere virkning i kroppen end valleproteinet.

Om det rent faktisk gør nogen forskel at indtage valleprotein fremfor kasein er ikke et særligt undersøgt emne. Umiddelbart viser forskningen, at valle og kasein giver lige gode resultater, når vi snakker muskelopbygning.

Der findes også veganske alternativer, såsom sojaproteinpulver eller plantebaseret proteinpulver, hvis man er mere til det.

Hvilket mærke?

Det er et rigtigt godt spørgsmål, og mulighederne ser nærmest ud til at være uendelige. Der findes utrolig mange producenter med hver deres kvalitet og prisklasse.

Har man ikke lyst til at gå på kompromis med kvaliteten, er den danske Bodylab højst sandsynligt det bedste bud. Dog er de også dyrere end mange andre producenter.

Leder man efter noget billigere er Myprotein eller Bulk to gode alternativer.

Hvornår skal du indtage proteinpulver?

Du har måske hørt, at det er vigtigt at få et skud protein lige efter sin træning for at bygge de nedbrudte muskler op igen. Teorien bygger på at musklerne i dette tidsrum er “ekstra” modtagelige over for næring. En teori man kalder for Window of opportunity.

Men det tyder på, at et skud proteiner lige efter træningen langtfra er så betydningsfuldt, som man før har antaget.

To store studier fra 2012 og 2013 har undersøgt, om der er nogen forskel på at indtage protein før eller efter træning. Begge studier kom frem til det resultat, at det egentligt er ligegyldigt, hvornår man får sine proteiner, så længe at det ikke er adskillige timer efter træningen.

Man behøver derfor ikke drikke sin proteinshake i forbindelse med træningen, så længe at proteinindtaget er fordelt nogenlunde jævnt i løbet af dagen.

Passer det dig bedst at blande proteinpulver i din havregrød eller smoothie? Eller foretrækker du at snuppe en proteinshake som en eftermiddagssnack? Hvordan du indtager dit proteinpulver er helt op til dig.

Opret en gratis bruger på Bodysmart

Få lagt et personligt træningsprogram uden at skulle investere i en dyr personlig træner eller online coach.

Download BodySmart
appen gratis

Få et personligt træningsprogram