Der findes to grupper i debatten om kalorietælling. Der er dem, som mener, at man kun kan få gode resultater, hvis man vejer maden nøje og tæller alle de kalorier, man indtager på en daglig basis.
Så har vi den modsatte gruppe – dem som mener, at enhver form for kalorietælling og vejning af maden vil lede til en spiseforstyrrelse og et usundt forhold til kosten. Begge gruppers synspunkter er til at forstå. Dog er svaret sandsynligvis noget mere nuanceret og kontekstbestemt.
Man er nødt til at se på, hvem der skal tælle kalorier, og hvorfor man vælger at tælle kalorier. Kalorietælling kan være en stor hjælp for mange, så længe man formår at bruge det på den rigtige måde, og så længe at man er bevidst om fordelene og ulemperne, der er forbundet med kalorietælling.
Det at føre en log over hvad du dagligt spiser kan være en særdeles effektiv og lærerig proces:
- Det kan være med til at give dig en større indsigt i kalorieindholdet samt næringsprofilen af de specifikke fødevarer, som du spiser på en daglig basis. Det er særligt hjælpsomt, da du dermed har lettere ved at gennemskue, hvad der giver mening at spise mindre eller mere af for at nå det ønskede kalorieindtag.
- Det er en effektiv måde at planlægge størrelsen af måltiderne på baggrund af det samlede kalorieindtag til rådighed.
- Du får generelt et bedre indblik i hvad du propper i munden, når du fører en form for dagbog over din mad. Det i sig selv kan give en ‘Aha-oplevelse’, og gøre dig mere bevidst over eventuelle dårlige madvaner, og hvad der giver mening at ændre i kosten.
Vær bevidst om usikkerheden
Man skal først og fremmest være afklaret med, at der er rigtig mange kendte og ukendte faktorer, som er med til at påvirke udregningen af kalorieindtaget. Det vil derfor betyde, at man altid vil få et mere eller mindre upræcist resultat, når man tæller kalorier.
På trods af at man dokumenterer og vejer al sin mad, vil der være flere variabler, som er medvirkende til, at man ender med et groft estimat af kalorieindtaget. Det er umuligt at være præcis med kalorietælling, og lige netop derfor er der ikke nogen grund til at være alt for perfektionistisk anlagt under processen.
Lige meget hvad vil der være en stor usikkerhed forbundet med resultatet, og den usikkerhed er man nødt til at acceptere.
Kontrol
Kalorietælling bruges også som et redskab til at få mere kontrol og klarhed over kosten.
Denne kontrol kan være en god ting, da det kan være med til at afdække ens nuværende kostvaner og pejle sig nærmere ind på hvilke ting, der måske bør ændres, og hvad der giver mening at ændre.
Men for visse mennesker kan denne kontrol også lede til et forstyrret forhold til maden, eller gøre et allerede forstyrret forhold til maden endnu mere forstyrret. Er dette tilfældet, så er det sjældent en god ide at skabe et endnu større fokus på de tekniske detaljer ved kosten.
Har du et svært forhold til maden eller en spiseforstyrrelse, er kalorietælling højst sandsynligt ikke for dig.
Det vil være langt mere hensigtsmæssigt for dig at arbejde med at få bugt med de tanker og overbevisninger, som gør dit forhold til maden svært.
Som sagt er kalorietælling en upræcis måde at finde frem til kalorieindtaget. Men selvom det giver et upræcist resultat, kan det stadig give et estimat og gøre dig mere bevidst om din kost. Således vil du have lettere ved at se hvor og hvad der skal justeres.